Volgens het wetboek is de opzegtermijn -als de werknemer opzegt- één maand. Dit is ongeacht de duur van het dienstverband. De werkgever en werknemer kunnen wel met elkaar afstemmen - dit gebeurt schriftelijk - dat de opzegtermijn langer is dan één maand. De opzegtermijn mag echter nooit langer zijn dan zes maanden. Er gelden regels voor het bepalen van de juiste opzegtermijn.
De opzegtermijn voor de werkgever is:
Mocht er in de arbeidsovereenkomst niets zijn opgenomen over een opzegtermijn, dan moet men bovenstaande opzegtermijnen volgen. Maar is er in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat de werknemer een opzegtermijn heeft van langer dan één maand dan zijn ook daaraan regels verbonden. Een opzegtermijn mag ook dan niet langer zijn dan zes maanden en de opzegtermijn voor de werkgever moet minstens het dubbele bedragen in vergelijking tot het opzegtermijn van de werknemer.
In een CAO kan de opzegtermijn van de werkgever en de werknemer korter of langer zijn dan de wettelijke regeling voorschrijft. Het verkorten of verlengen van de opzegtermijn mag via een CAO.
Heldere uitleg over ontslagregels 2024, ontslagvergoeding en transitievergoeding.
Gratis controle van uw vaststellingsovereenkomst door onze juristen.
Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.
Wij kunnen u direct adviseren. Wij zetten alle mogelijkheden voor u op een rij.
Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.